Adrian Ber a alergat peste 130 de kilometri pe crestele a 2 lanturi muntoase, Fagaras si Piatra Craiului, reusind astfel sa termine cel mai lung ultramaraton montan din Romania. Prin acest eveniment unic, intitulat BER2M, Adrian a dorit sa atraga atentia asupra importantei programelor de impadurire si sa stranga fonduri pentru campania Padurea Copiilor, a asociatiei ViitorPlus.
De la Turnu Rosu, la Zarnesti
Adrian Ber si-a incheiat cu succes incercarea de a alerga cel mai lung ultramaraton montan din Romania (130 de kilometri), reusind sa strabata crestele muntilor Fagaras si Piatra Craiului, in putin peste 40 de ore. Alergarea a inceput la Turnu Rosu, sambata (3 august) de dimineata, la ora 3:03 a.m., si s-a terminat duminica seara la Fantana lui Botorog, la iesirea din orasul Zarnesti. Ber a alergat continuu, facand pauze foarte scurte doar pentru alimentare, re-energizare si un minim de odihna. Distanta si timpul planificate initial au fost depasite din cauza vremii, ceata si vant puternic, mici deviatii de la traseu si confruntari cu mai multi caini de stana in muntii Fagaras.
Adrian Ber este un alergator amator, obisnuit cu alergarile de anduranta, care a devenit un fervent sustinator al cauzei Padurea Copiilor in 2012, cu ocazia Transmaratonului, unde a castigat proba de ultramaraton (70 km). Pasiunea sa pentru munti si alergare s-au imbinat perfect cu dorinta de a ajuta la cresterea Padurii Copiilor, astfel luand nastere ideea evenimentului „Ber2M”. Obiectivele principale ale evenimentului au fost de a informa si sensibiliza oamenii cu privire la importanta impaduririlor si de a strange donatii pentru cauza Padurea Copiilor, prin care asociatia ViitorPlus isi propune sa planteze si sa ingrijeasca cate un puiet pentru fiecare nou-nascut din Romania. Pana in prezent, s-au strans fonduri totale de 3.500 de lei.
Cei care doresc sa isi arate aprecierea fata de performanta lui Adrian Ber si sustinerea pentru cauza Padurea Copiilor, inca pot face donatii online pe http://adrianber.ro pana pe data de 30 august 2013.
La sfarsitul cursei, Adrian a reusit sa transmita un mesaj sustinatorilor sai: „Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa-mi implinesc visul, care m-au ajutat de acasa cu un gand bun, cu o incurajare pe Facebook, cu o donatie pentru Padurea Copiilor! A fost obositor, cu peripetii, dar sunt foarte multumit ca am reusit sa termin.” Ber promite sa revina cu impresii despre aceasta provocare (pe site-ul sau), in zilele urmatoare, dupa ce se odihneste.
Pasaport de Carpati
Cele mai inalte varfuri pe care a ajuns Ber in timpul alergarii sale au fost: Moldoveanu (2.544 m), Negoiu (2.535 m) si La Om (2.238 m). Pe fiecare dintre acestea a lasat cate un Pasaport de Carpati – carnetele din hartie reciclata, cu coperta din poliplan reutilizat, amplasate in cutii de cafea refolosite. Aceasta reprezinta o noua traditie, asemanatoare cu cele din strainatate, pe care Ber o propune iubitorilor de drumetii care ajung in varf de munte. Ei sunt incurajati sa impartaseasca, in paginile Pasaportului de Carpati, cum a fost calatoria lor pe munte, prin ce peripetii au trecut, ce amintiri frumoase si-au facut.
Padurea Copiilor este o campanie de strangere de fonduri a programului de impadurire „Adopta un copac!”, prin care ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila – isi propune sa planteze si sa ingrijeasca cate un puiet pentru fiecare nou-nascut din Romania. Padurea Copiilor este cauza de mediu a mai multor evenimente sportive, incepand cu octombrie 2011. Pana acum, aproape 5.000 de alergatori au sustinut aceasta cauza si au facut posibila plantarea, in comuna Poroschia din judetul Teleorman, a aproape 4 hectare de padure (o suprafata echivalenta cu aproximativ 4 terenuri mari de fotbal), ce vor fi ingrijite timp de 5 ani si monitorizate alti 10 ani.
Cei care doresc sa urmareasca provocarile viitoare la care Ber va participa, pot da un like paginii sale de Facebook si pot urmari site-ul adrianber.ro. (comunicat si galerie foto: ViitorPlus)