Sport extrem: Un american castiga prima cursa Wingsuit 4 Cross, in California

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Un sport nou si spectaculos tocmai a avut premiera in California, unde 52 dintre cei mai buni parasutisti din lume s-au intrecut cu viteze de pana la 217 km/h. Ei au facut slalom pe un traseu special, construit la mare altitudine.

Andy Farrington din Statele Unite a castigat prima editie a Red Bull Aces Wingsuit 4 Cross Race, organizata joi, 17 iulie 2014, deasupra orasului californian Oakdale, atingand viteza de 217 km/h. El s-a impus in fata celorlalti trei rivali din finala pe traseul de slalom al concursului, care a fost o premiera mondiala. In cursa, viteza si altitudinea au avut valori mari si traseul a trecut prin patru porti stationare, avand ca punct de plecare un avion situat la 2.100 de metri, iar ca finis altitudinea de 1.050 m. Noah Bahnson (SUA) a revendicat locul doi si Julian Boulle (Africa de Sud), locul trei. In total au participat 52 de wingsuit racers, din 16 tari.

„Este pur si simplu uimitor, inovator si inseamna inceputul unei revolutii,” a spus Farrington, un parasutist profesionist, cascador in filmul „Transformers 3”, despre victoria sa istorica in acest nou sport care incearca sa faca din Wingsuit flying o disciplina mai sigura. „Asta inseamna o cursa adevarata si asa se organizeaza o competitie. Te intreci cu oamenii de langa tine, in acelasi timp si pe acelasi traseu, ca in orice alt sport. La fel ca la competitiile de schi. Fie treci prin poarta, fie nu. Fie treci linia de finis inaintea celuilalt tip, fie nu. Si daca o faci, te afli la sute de metri in aer.”

Formatul cursei seamana cu cel de la schi cross, doar ca se intampla in aer, cu patru participanti care se intrec umar la umar intr-un test de pricepere si curaj, in timp ce fac slalom pe traseu. Startul a fost la 2.100 de metri, de unde concurentii au coborat cu viteza prin prima dintre cele patru porti (la 1.981 m), apoi prin restul de trei, pana la linia de finis situata la 1.050 m. In finala, Farrington a stabilit recordul traseului: 40,16 secunde.

Katie Hansen din America a fost cea mai buna dintre cele cinci femei participante la cursa care nu diferentiaza intre categoria masculina si feminina. De asemenea, in clasamentul general a fost in top 32.

Rezultate Red Bull Aces: 1. Andy Farrington (USA), 2. Noah Bahnson (SUA), 3. Julian Boulle (Africa de Sud), 4. Jhonny Florez (Columbia), 5. David Covel (SUA), 6. Sebastian Alvarez (Chile), 7. Jason Moledzki (Canada), 8. Charley Kurlinkus (SUA) (comunicat Red Bull Romania, galerie foto: Joerg Mitter, Balazs Gardi)