Schi snowboard, Valea Jiului: Castigatorii Red Bull Oslea Hiride

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Chiar daca sezonul rece nu ne-a adus cantitatea de zapada care sa-i bucure pe iubitorii sporturilor de iarna, in prima zi a primaverii, cei mai buni 92 de schiori si snowboarderi din Romania au luat startul intr-o noua aventura la Red Bull Oslea Hiride, cea mai dificila competitie de freeride din tara noastra.

Pe langa competitia clasica de freeride, concurentii au fost nevoiti sa faca fata unei provocari – sa urce pe jos versantul pe o distanta de aproximativ 3,5 km cu plecare de la cota 1300 m, pana la nivelul crestei la 1940 m. O misiune grea, mai ales in conditii de zapada, frig si greutatea echipamentului pe care trebuie sa-l care in spate... Pentru unii nu a parut atat de dificil, cel mai bun timp de urcare fiind de 52min26sec, insa multi dintre concurenti au petrecut mai bine de 2 ore pana au reusit sa ajunga pe varful Oslea din masivul Retezat-Godeanu.

Odata ajunsi in varful crestei, incepe distractia pana jos, pe un „teren virgin” numai bun pentru snowboarderii si schiorii amatori de adrenalina. Coborarea are aproximativ 1,4 km, iar inclinatia versantului este de aproximativ 45’. In zona golului alpin terenul prezinta elemente de stanca iar odata cu coborarea acesta se intrepatrunde cu zona de padure, ceea ce face coborarea si mai dificila, riderii fiind nevoiti sa apeleze la experienta si indemanare. In ciuda faptului ca zapada nu a fost in cele mai bune conditii, riderii s-au adaptat si au incercat sa-si arate abilitatile, reusind chiar un backside 360, un backflip si mai multe drop-uri care i-a impresionat pe membrii juriului format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier si TTR), Alin Gavozdea, Bodea Constantin si Bogdan Stanila, personaje cheie in zona locala de freeride.

„Conditiile zapezii i-a pus putin in dificultate pe concurenti, insa nivelul la care s-au prezentat a fost unul mai ridicat comparativ cu anii precedenti. Ma bucur sa vad ca scena de freeride a crescut considerabil in ultimii 10 ani in Romania. Punctajul a constat intr-o medie a timpului de la urcare cu cel de la coborare si a modului in care se efectueaza coborarea. Astfel, punctajul pentru coborare a avut o pondere de 70%, iar cel pentru timpul de urcare de 30% din scorul final. Majoritatea concurentilor au ales cea mai sigura linie, care sa le avantajeze evolutia si sa le permita efectuarea a mai putine trick-uri, dar executate corect”, ne-a spus Radu Lungu, unul dintre membrii juriului.

Clasament Red Bull Oslea Hiride:

Schi fete (6 participante): 1. Sonia Dragan, 2. Irina Tanase, 3. Iulia Cioica

Schi baieti (27 particianti): 1. Ion Trandafir, 2. Calin Petrus, 3. Paul Popescu

Snowboard fete (12 participante): 1. Medvesan Monika, 2. Roxana Costache, 3. Rovana Socolov

Sbowboard baieti (47 participanti): 1. Kinda Geza, 2. Mihail Gherghelah, 3. Alex Parvan (comunicat si galerie foto: Red Bull Romania)