Sarituri in apa: Red Bull Cliff Diving 2013, Portugalia

Detalii
Comentarii
Galerie foto

85 de km/h intr-o cadere libera eleganta, care sfideaza gravitatia – cliff diving-ul este cel mai pur sport extrem din lume. Zece dintre cei mai buni sportivi  din domeniu se arunca de la o inaltime de 27 de metri, fara nicio masura de protectie, in afara de concentrare, talent si control fizic. Ei adauga rotiri si rasuciri la aceasta cadere si ating apa trei secunde mai tarziu. Fiind varful competitiilor de cliff diving, Campionatul Mondial Red Bull Cliff Diving 2013 este din nou suportul actiunilor care iti taie respiratia si a complexitatii greu de imaginat, avand in centrul reflectoarelor sportivii de top, dar si talente noi. In al cincilea sezon al sau, titlul de Campion Mondial se decide pe parcursul a opt competitii desfasurate in Europa, Asia, America de Sud si de Nord, intre lunile mai si octombrie.

 

A 3-a etapa, Portugalia

Dupa ce au infruntat o constructie moderna din capitala istorica a Danemarcei, acum celebrii saritori in apa trebuie sa se intoarca la impresionantele stanci din insulele Azore, in mijlocul Oceanului Atlantic. Fara a avea prea mult timp la dispozitie pentru recuperare, sportivii se vor afla fata in fata cu una dintre cele mai importante provocari din acest sezon: prima competitie desfasurata intr-un cadru complet natural. Un monolit impozant si peretii exteriori ai craterului din Vila Franca do Campo sunt locurile perfecte pentru explorarea acestui sport pur si pentru salturile direct de pe stanci si in 2013.

Peisajul in care vor concura sportivii nu poate fi mai spectaculos de atat. Avand origine vulcanica, insulele Azore reprezinta unul dintre ultimele etape ale Europei – fiind prezente de multe ori in legendele continentului pierdut – Atlantis. Arhipelagul comprima noua insule raspandite in trei grupuri si simbolizeaza debutul marii aventuri – descoperirile geografice, care au inceput in secolul 15 si pentru portughezi au implicat prezenta lor in cele patru colturi ale lumii.

 

Despre concurs

Editia anului 2012 a insemnat cea mai stransa lupta pentru victorie de la introducerea acestui campionat mondial, iar anul acesta probabil scenariul se va repeta.

Lista wildcard-urilor pentru a treia oprire Red Bull Cliff Diving contine doi americani (Kent De Mond si Andy Jones), un mexican (Jorge Ferzuli) si un columbian (Eber Pava). Traditia limbilor latine este de asemenea ilustrata si in panoul de arbitri, acestia fiind din Italia, Mexic si Spania, fiind o singura exceptie de la regula cu arbitrul de provenienta austriaco-australiana.

O saritura este obligatorie de pe stanci, iar celelalte de pe o platforma construita la 27 de metri deasupra oceanului pe o insulita situata la un kilometru de of São Miguel, care a luat nastere prin prabusirea unui fost vulcan – acestea sunt datele esentiale in legatura cu editia din Portugalia. Sambata, pe 29 iunie, la ora 10 a.m. UTC, aroma locala va fi condimentata de elita cliff diving-ului.

Red Bull Cliff Diving World Series 2013 se desfasoara in Franta (24 – 25 mai), Danemarca (21 – 22 iunie), Portugalia (28 – 29 iunie), Italia (13 – 14 iulie), Statele Unite (24 – 25 august), Marea Britanie (13 – 14 septembrie), Brazilia (27 – 28 septembrie) si Tailanda (21 – 26 octombrie).

 

Clasament dupa a 2-a etapa:

1. Artem Silchenko (RUS, 400), 2. Gary Hunt (UK, 320), 3. Orlando Duque (COL, 240), 4. Blake Aldridge (UK, 180), 4. Jonathan Paredes (MEX, 180), 6. Michal Navratil (CZE, 160), 7. David Colturi (USA, 150), 8. Steven LoBue (USA, 60), 8.  Kris Kolanus (wildcard) | POL | 60, 10. Mat Cowen (UK, 48), 11. Alain Kohl (wildcard) | LUX | 40, 12. Anatoliy Shabotenko (UKR, 30), 12. Hassan Mouti (wildcard) | FRA | 30, 12. Sasha Kutsenko (UKR, 30), 15. Cyrille Oumedjkane (wildcard) | FRA | 29, 16. Todor Spasov (wildcard) | BUL | 9, 17. Christian Wurst (wildcard) | GER | 8. (comunicat si foto: Red Bull Romania)