Red Bull X-Alps 2013: Toma Coconea, tinut la sol de furtuna de pe Zugspitze

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Toma Coconea, reprezentantul Romaniei la cea de a sasea editie a Red Bull X-Alps, cea mai grea competitie de aventura din lume, a terminat ziua a treia de concurs pe locul cinci, insa este la aceeasi distanta fata de finish cu reprezentantii Frantei, Italiei si Marii Britanii. Elvetianul Christian Maurer, castigatorul ultimelor doua editii, s-a detasat de pluton, avand un avans de 75 de kilometri fata de roman.

Ajuns in cel de-al patrulea punct de control, Zugspitze, ieri dupa amiaza, Toma Coconea a fost nevoit sa stea acolo cateva ore datorita furtunii puternice care nu i-a permis sa zboare. Cand ploaia s-a mai domolit, Toma a riscat si a decolat in plina ploaie. Parapanta si echipamentul i s-au udat foarte tare, iar dupa ce a aterizat, a fost nevoit sa alerge pe o distanta de 20 de kilometri cu 15 kg in spate, dublu decat cara de obicei in competitie.

„Pentru ziua de astazi ne propunem sa mai recuperam din distanta si sa ajungem in cel de-al cincilea punct de control, la Ortler Sulden, in Italia, acesta fiind un punct chiar in oras, nu pe varf de munte si mai usor accesibil. La prognoza meteo primita ieri dupa amiaza, vremea nu parea buna de zbor nici astazi, insa de dimineata conditiile s-au mai imbunatatit cu 10%, ceea ce inseamna ca avem cu 10% mai multe sanse de zbor”, a spus Toma Coconea in aceasta dimineata.

Singurii care au reusit sa scape de furtuna si au reusit sa zboare ieri au fost Christian Maurer (Elvetia) si Antoine Girard (Franta), ajungand pe Zugspitze, cel mai inalt varf din Germania, inainte de inceperea furtunii. Legat de punctele de control, anul acesta s-a facut o schimbare de regulament. Daca pana acum sportivii aveau o arie generoasa prin care puteau trece in zbor sau pe jos, anul acesta atletii trebuie sa ajunga in acelasi punct si sa se semneze pe un panou, aceasta fiind dovada ca au trecut pe acolo.

In legatura cu acest avans, Maurer a afirmat: „Este o cursa lunga, asa ca inca orice se poate intampla. Eu voi face tot ce imi sta in putere sa ajung primul la linia de finish”, a spus reprezentantul de pe primul loc.

Echipele care aveau sa ajunga astazi de dimineata dupa ora 06:00 (ora locala) vor fi eliminate. Astfel, Iñigo Gabiria si Babu Sunuwar au fost nevoiti sa-si foloseasca night pass-ul pentru a ramane in cursa. Thomas de Dorlodot, Lars Budack si Stephan Haase, care se aflau in pozitii similare, au decis si ei sa se foloseasca de acelasi avantaj pentru a inainta in clasament.

Pana in acest moment doar un concurent a fost eliminat – Claudio Heidel, reprezentantul Argentinei.

O zi proasta a avut si Raul Penso. Atletul de 39 de ani a mai primit o penalizare, de aceasta data pentru intrarea intr-o zona de zbor interzisa, in zona Zell am See, primind o penalizare de 48 de ore la sol. Asta vine dupa penalizarea de 12 ore venita dupa ce s-a pus in pericol, pe Dachstein.

Urmariti-i evolutia lui Toma live, pe Red Bull Mobile Live Tracking pe redbullxalps.com. (comunicat si foto: Red Bull Romania)