Red Bull X-Alps 2013: Toma Coconea a terminat cursa in Top 10

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Toma Coconea a ajuns la finalul celei mai grele competitii de aventura din lume, Red Bull X-Alps, pe pozitia a zecea, el fiind si ultimul atlet ajuns inainte de inchiderea competitiei. Pentru ceilalti 17 sportivi ramasi in cursa, aventura s-a incheiat astazi la ora 13.00.

Toma a terminat concursul dupa 13 zile, a luat startul in Piata Mozart din Salzburg si pe parcursul competitiei a trebuit sa treaca prin 10 puncte de control obligatorii – Gaisberg (Austria, 1288 m), Dachstein (Austria, 2995 m), Wildkogel (Austria, 2224 m), Zugspitze (Germania, 2962 m), Ortler, Sulden (Italia, 1906 m), Interlaken (Elvetia, 568 m), Matterhorn (Elvetia, 4478 m), Mont Blanc (Franta, 4810 m), Saint Hilaire (Franta, 995 m) si Monaco, locul in care aventura a luat sfarsit.

„Au fost aproape doua saptamani in care abilitatile noastre de atleti au fost puse din greu la incercare. Fiecare dintre noi am fost pusi in situatii dificile, in care deciziile de moment si-au spus cuvantul, insa si vremea a contat foarte mult. Pentru mine, decizia de la Matterhorn a fost cruciala. Acolo s-a decis daca mai termin pe podium sau nu. Din pacate, vremea nu a tinut cu mine si am fost nevoit sa ma pliez pe conditiile meteo din ziua in care am ajuns pe varf. Daca vremea imi permitea si puteam zbura, totul ar fi fost altfel. Sa va dati seama, in aceasta zona, vreme favorabila de zbor este aproximativ 5 zile pe an. Eu am nimerit in afara acestor zile... In plus, in Valea lui Sion, pe unde am trecut, era o zona unde zborul era interzis si am fost foarte aproape sa intru in acel spatiu aerian cu restrictii. Din fericire am trecut la cativa metri si nu am mai fost si penalizat, penalizare care m-ar fi costat cu siguranta incheierea in timp a competitiei”, a spus Toma, imediat dupa ce a incheiat competitia.

Pe parcursul intregului itinerariu, Toma a fost insotit de co-echipierii sai, Daniel Pisica (suporterul principal) si Adrian Miclea (suporterul secundar).

Competitia a fost castigata pentru a treia oara consecutiv de Christian Maurer, urmat de cei doi reprezentanti ai Frantei, Clement Latour si Antoine Girard.

 

Red Bull X-Alps in cifre pentru Toma Coconea:

13 zile i-a luat lui Toma Coconea sa ajunga la finis

2458 km a parcurs in total, de la Salzburg la Monaco

1678 km a zburat cu parapanta, un record de zbor pentru Toma Coconea in cadrul Red Bull X-Alps

780 km a alergat / mers pe jos

55 ore petrecute in aer

108 ore in care a alergat

123 ore s-a odihnit

7 km/h viteza medie cu care a alergat

31 km/h viteza medie cu care a zburat

8 perechi de pantofi sport schimbate

3 GPS-uri folosite pe parcursul competitei

4000 m recordul de inaltime atins in zbor

65 litri de apa consumati

4 ore de somn de noapte

50 de harti de pe care isi faceau strategia pentru a doua zi

1 parapanta

 

Toma Coconea, cel mai iubit dintre pamanteni (atleti)

Intampinat la finis de Mihaela Radulescu si Dani Otil

Toma Coconea a fost atletul care s-a bucurat de cea mai mare sustinere din partea fanilor pe intreaga perioada a competitiei. Sute de romani i-au fost alaturi pe traseu, iar alte sute de mii, prin intermediul internetului si a retelelor de socializare.

Sustinatorii straini au incercat sa-l incurajeze pe traseu, chiar si in limba romana, citind de pe o foaie de hartie mesaje de incurajare.

Mihaela Radulescu l-a asteptat la finis alaturi de Dani Otil si alte zeci de romani care l-au felicitat. (comunicat si galerie foto: Red Bull Romania)