Parkouristul incepe o calatorie epica in jurul lumii intr-o expeditie globala sa descopere cele 7 minuni ale lumii. Freerunner-ul britanic Ryan Doyle tinteste sa creeze imagini epice, sa isi largeasca orizonturile si sa isi perfectioneze sportul.
„Alearga prin cer”, se amuza micul Carlos din favela Santa Marta din Rio de Janeiro, in timp ce Ryan Doyle zboara deasupra capului sau. Dintr-o pozitie verticala, sportivul de 27 de ani se desprinde si realizeaza un front-flip cu trei rotiri laterale inainte de aterizarea exact in acelasi loc, o secunda mai tarziu. Pe masura ce calatoreste in jurul lumii in cautarea celor 7 minuni personale, Doyle face intotdeauna un efort sa poata cunoaste oamenii si culturile in diferitele tari pe care le viziteaza. Oriunde se duce, o intalnire cu membrii comunitatii locale de parkour este imperativa – de la prima oprire in turul lumii, la Colosseumul din Roma, pana la prima lui vizita in Mexic, Peru sau Brazilia. „Vreau sa invat de la colegii mei de freerunning din diferitele regiuni pe care le vizitez”, explica el.
Calatoria in Rio a fost oportunitatea perfecta ca Doyle sa isi largeasca orizonturile in ceea ce priveste freerunning-ul. Pe langa intalnirea atletilor de parkour din metropola braziliana, el a fost invitat si in favela Santa Marta de la periferie pentru a intalni un grup de „capoeiristas” locali. De fapt, a fost o combinatie fermecatoare intre dans si arte martiale aduse in Brazilia cu multe secole in urma de catre sclavii africani care l-au inspirat pe Doyle sa incerce freerunning-ul.
Dupa o demonstratie capoeira pe micul teren de fotbal din Santa Marta, Doyle a profitat de oportunitatea de a explora casele, colibele si strazile inguste ale favelei in stilul sau unic. Chiar si membrii echipei de productie – toti profesionisti cu ani de experienta in filmarea sporturilor extreme – au avut respiratia taiata in timp ce britanicul s-a pregatit pentru unul din cele mai periculoase trucuri ale zilei. „Ryan a sarit peste un spatiu de cinci metri de pe un acoperis pe altul. Intre cele doua case era o cadere de 15 metri pana la alt acoperis care nu parea stabil deloc”, explica fotograful Sebastian Marko, care nu isi putea crede ochilor cand Doyle a aterizat prima data si apoi si-a folosit abilitatile gimnastice incredibile pentru a cobori de pe acoperis si inapoi pe pamant solid.
Dupa vizitele in Europa si America de sud, urmatoarea oprire in expeditia globala a lui Doyle este in Asia. Desi ramane un secret bine pastrat care dintre minunile lumii sunt urmatoarele lui obiective, un zambet se contureaza pe buzele freerunner-ului pe masura ce dezvlauie ca „un foarte mare zid” ar putea foarte bine sa fie in plan.
(Articol primit de la Red Bull Romania; foto: Sebastian Marko)